Ahir i avui del Mental de Nou Barris
Pàgina d'inici
 
Roger FM
20-06-08
 

Al final del carrer del Doctor Pi i Molist està situada des de fa uns anys la Seu del Districte de Nou Barris. A l'esquerra, en una altra ala del mateix edifici, es troba la Biblioteca de Nou Barris. Aquest edifici és el poc que queda de l'antic Institut Mental de Nou Barris. Comparant les dues fotografies es pot tenir una imatge clara del significat que té aquí la paraula "poc".

La descripció que segueix de l’edifici del Mental està extreta de la Wikipèdia:

Una de las construcciones más antiguas del distrito se corresponde al inicialmente llamado Manicomio de la Santa Cruz, y conocido más recientemente hasta su cierre en 1986 como Institut Mental de la Santa Creu, la actual sede del distrito. La construcción original proyectada por el Dr. Emili Pi i Molist (1824-1892) y por el arquitecto Josep Oriol Bernadet (1811-1860), fue uno de los más brillantes ejemplos de arquitectura manicomial "moral" de Europa. El edificio permaneció íntegro hasta 1970 y su valor patrimonial era mucho mayor que otros proyectos de Oriol y Bernadet como Can Ricart. Diseñado entre 1855 y 1860 su construcción se inició en 1886 y no terminó prácticamente hasta 1910-1915. Estuvo rodeado de una finca de 120 hectáreas en la que se edificarían, tras un proceso especulativo que se inició en 1955 y terminó en 1977, La Guineueta, Canyelles y parte de Verdun, la zona de Peguera. Aún hoy permanece la parte de montaña de la Finca, conocida por Can Masdeu. En la actualidad, el edificio está en uso por el Archivo Municipal del Distrito de Nou Barris, el Consejo Municipal del Distrito de Nou Barris y la Biblioteca Popular de Nou Barris, una de las más grandes de la ciudad.
Wikipedia (Distrito de Nou Barris)

La segona fotografia -de Google Maps- mostra, en comparació amb la primera, que s’ha conservat ben poca cosa de l’edifici original. A l’esquerra es pot veure el Fòrum Nord de la Tecnologia i a sota i a continuació d’aquest, l’inici del Parc Central de Nou Barris. Cadascú en pot treure les seves pròpies conclusions sobre una reforma que ha tingut moltes llums, però també moltes ombres.

Enviar comentari

 
Roger FM
10-07-08
 

Ahir vaig recordar, en llegir un fulletó de la Biblioteca de Nou Barris, que hi ha un llibre sobre el Mental, escrit per en Josep M. Comelles, professor d'Antropologia Social a la Universitat Rovira i Virgili. Es titula "Stultifera Navis: la locura, el poder y la ciudad" i tracta, com indica el títol, de la bogeria i la seva relació amb les institucions públiques i privades, així com amb la societat al llarg de la història de l'Institut.

També haig d'esmentar el vídeo que ha fet el mateix autor, titulat "Stultifera Navis Images of the Manicomi de la Santa Creu", que es pot veure, entre altres llocs, a You Tube.


 
Roger FM
13-07-08
 

Aquesta tarda han emès a BTV un documental titulat "100 anys de museus".

En arribar a l'època de la Guerra Civil, el documental parlava sobre els esforços de la Generalitat per salvar les obres d'art dipositades als museus, i ho han il·lustrat amb imatges en les que es podia veure com milicians armats amb fusells transportaven quadres i fins i tot un objecte amb forma de capelleta, suposadament per dur-los a un lloc segur.

L'anècdota és que aquestes imatges apareixen al vídeo que esmentava en el meu darrer comentari i, en realitat, eren de milicians que s'emportaven del Mental objectes religiosos per cremar-los just davant de la porta.

Sembla que no deurien tenir imatges més adequades al tema tractat :-)


 
Roger FM
02-09-08
 

Ja fa dies que, buscant una altra cosa, vaig veure representat en la Guia de Barcelona de 1973 una visió híbrida de l'estat de l'enderroc del Mental i dels blocs de les urbanitzacions que s'estaven construint.

Vaig escannejar les fulles dels plànols corresponents i avui els hi he afegit una representació, amb diferents colors, de la situació actual de la zona.

Com es pot veure, pel que podia haver estat, encara ha quedat força bé.