"Cupón Ahorro del Hogar"
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
07-11-08
 

A finals dels anys cinquanta van aparèixer els cupons "Ahorro del Hogar". En donaven a les botigues de barri i al petit i mitjà comerç, en quantitats proporcionals a la despesa feta. Aquests cupons s'enganxaven a una llibreta com la que apareix a la imatge. Posteriorment, a les botigues de l'empresa (la primera va ser la del carrer de Muntaner i la segona la del carrer de Sepúlveda) es podien adquirir articles que, pel que puc recordar, consistien principalment en parament de la llar, pagant part o tot l'import de la compra amb els cupons.

El funcionament del sistema s'explicava a la contraportada de la llibreta:

AVISO IMPORTANTE

En los establecimientos que obsequian a sus compradores con el CUPÓN AHORRO DEL HOGAR, por cada peseta de compra que usted realice, éstos le obsequiarán con un Cupón "P". La libreta consta de treinta y dos páginas y se tienen que pegar en cada una de ellas veinte cupones.

Para completar la libreta y poder proceder a su canje, ha de llevar 640 cupones corrientes "P", o su equivalencia en cupones de cinco o de diez. Cada cupón de cinco, equivale a cinco pequeños y cada cupón de diez equivale a diez.

Cada libreta llena tiene un valor de DIECIOCHO PESETAS y es canjeable por mercancías de nuestros establecimientos. Nuestros cupones son encarnados y llevan superpuestos les números en negro.

Todos los cupones llevan la inscripción de
CUPÓN AHORRO DEL HOGAR
EXÍJALO AL HACER SUS COMPRAS


Si per cada 640 pessetes de despesa et descomptaven 18, això vol dir que el descompte era d'un 2,8 %. No és gaire, però ja se sap que en temps de crisi tot ajuda, i aquells eren temps de crisi permanent.

Tinc altres exemplars de llibreta que tenen marcat el número 36 a la portada. Pertanyen a una època més recent, en la que la botiga donava un cupó tipus "5" o "10" per cada cinc o deu pessetes de compra. La llibreta s'havia d'omplir amb 256 cupons "5" o la seva equivalència en cupons "10". Com el descompte per llibreta era de 36 pessetes, el percentatge, seguia sent el mateix. De fet, cadascuna d'aquestes llibretes equivalia a dues de les anteriors.

Els cupons "Ahorro del Hogar" van tenir una llarga vida però, el més de juliol de 1981, la "Compañía Española de Propaganda Comercial", que era la que gestionava els cupons, va decidir el tancament de l'empresa. El dia 14 d'agost de 1981 va ser l'últim dia de bescanvi de llibretes.

En aquella època hi havia altres tipus de cupons: El "Boleto Verde", els cupons "Trébol", els dels magatzems "Capitolio", crec recordar que les botigues de la cadena SPAR també tenien un sistema propi de cupons i, suposo, uns quants més que dec haver oblidat o que mai he conegut. Però de tots aquests, l'únic que tinc molt fresc a la meva memòria i, fins i tot, que recordo amb afecte és el "Cupón Ahorro del Hogar".

Enviar comentari