Els fanals del "Cinc d'Oros"
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
20-11-08
 

En l'article "La República al 'Cinc d'Oros'", s'esmentaven els sis fanals que es van col·locar l'any 1909 a la cruïlla de l'avinguda Diagonal amb el passeig de Gràcia i que li van donar el nom popular amb el que, encara avui, es coneix (*).

Està documentat que el dia de la inauguració (28 de juny de 1909) hi havia sis fanals, però hi ha algun lloc en què es parla de quatre i de cinc.

El disseny d'aquests fanals va ser de l'arquitecte andreuenc Pere Falqués i Urpí (1850-1916). La base, de pedra calcària, va ser obra d'Alfons Juyol i la part superior, de ferro forjat, de Manuel Ballarín. Aquest mateix equip, havia estat el creador, tres anys abans, dels bancs-fanals del passeig de Gràcia. Una obra aquesta que li va valdre a en Pere Falqués unes crítiques tan ferotges com, vist amb la perspectiva que dóna el temps, injustes.

Degut a la seva situació, representaven un obstacle per a la circulació de vehicles i, entre gener i març de l'any 1957, van ser desmuntats i duts a un magatzem municipal a on van romandre fins l'any 1985 en què es van col·locar a la seva ubicació actual a l'avinguda de Gaudí, entre els carrers de Provença i de la Indústria, amb motiu de la remodelació de l'esmentada avinguda.

 

(*) La raó per la qual un conjunt de sis fanals als quals s'hi podria afegir la rotonda central, podien evocar la imatge del cinc d'oros em resulta desconeguda i estranya. Em recorda la resposta que, a la novel·la "La colmena", rebia qui preguntava per què li deien "La Uruguaya" a una de les pupil·les del prostíbul de doña Jesusa: "Toma, porque es de Buenos Aires".

Enviar comentari