La meva infancia recuperada
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
22-11-08
 

Fa uns dies que, remenant llibres per casa, em va venir a les mans un exemplar de La infancia recuperada de Fernando Savater. Es tracta d'un llibre escrit en l'època en què l'autor només es dedicava a la filosofia (*) i, en ell, ens parla dels llibres, escriptors i personatges que el van acompanyar durant la seva infantesa i adolescència.

És un llibre que considero imprescindible per a persones de la generació de l'autor (va néixer l'any 1947) que vulguin recordar aquelles històries que els van fer somniar, de la mà d'algú que les rellegeix amb uns ulls que, encara que ell no ho vulgui, ja no són els d'un nen.

Els principals autors dels que tracta Savater en la seva obra son: Kenneth Anderson, Jorge Luis Borges, Agatha Christie, Sir Arthur Conan Doyle, Richmal Crompton, Daniel Defoe, John Dickson Carr, Zane Grey, Jack London, Howard Phillips Lovecraft, Karl May, Edgar Allan Poe, Emilio Salgari, Robert Louis Stevenson, John Ronald Reuel Tolkien, Jules Verne, i Herbert George Wells. També esmenta alguns altres molt apreciats per mi com: Edgar Rice Burroughs, Sir Henry Rider Haggard, Ray Bradbury, Isaac Asimov i Arthur C. Clarke.

Em va semblar que, sense pretendre emular l'obra de qui està a anys llum de mi en l'ofici d'escriptor -ofici que, evidentment, no és el meu- podria escriure una sèrie d'articles sobre la literatura que, en el meu record, està relacionada amb aquells anys que avui em queden tan lluny.

No és tampoc la meva intenció fer amb aquests articles una crítica literària, ja que aquesta és una feina per a la que no estic preparat. Només pretenc posar en relleu unes històries que, llegides fa molts anys, van quedar gravades a la meva memòria. Així, doncs, no es tracta més que d'una crònica totalment subjectiva (Fernando Savater afirma en el pròleg que en el seu llibre ha utilitzat la subjectivitat com a mètode) d'algunes de les meves lectures d'adolescent, amb la qual un eventual lector pot coincidir o no. Des d'aquí el convido a afegir les seves impressions a les meves.

El primer d'aquests articles estarà dedicat a Jules Verne i les seves novel·les de "Robinsons".


(*) Diu Fernando Savater en la presentació de l'edició de 1994: A otros lectores daré aquí gracias: a los que a lo largo de casi veinte años (la primera edició és de desembre de 1976) han insistido amable pero firmemente en recordarme que, escriba lo que escriba y cuanto escriba, para ellos seré siempre el autor de La infancia recuperada. Nadie me ha desanimado de modo más simpático.
Jo, possiblement per raons diferents, comparteixo l'opinió d'aquests altres lectors.

Enviar comentari