Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
02-12-08
 

Em pregunto la raó per la qual, un dia llunyà, vaig comprar la primera novel·la de Bob Morane. Crec que és possible que quan va aparèixer la segona tanda de novel·les d'aquest personatge, ho fes amb el suport d'una discreta campanya publicitària, però no n'estic gaire segur. Després, em va agradar el personatge i vaig anar arreplegant les novel·les que trobava.

Aquests llibrets acostumaven a tenir un apèndix educatiu a on s'explicaven aspectes geogràfics, culturals o antropològics dels escenaris de la història acabada de llegir. Es veu que era per allò d'instruir deleitando.

Bob Morane és una creació d'Henri Vernes, pseudònim de Charles-Henri Dewisme, novel·lista belga francòfon (nascut el 1918), el qual ha escrit més de dues-centes novel·les sobre aquest personatge que, per cert, en comptes d'haver entrat de ple a la tercera edat, continua tenint trenta-pocs anys.

L'autor descriu físicament el seu personatge com un home jove, alt i corpulent, de rostre angulós i enèrgic, el cabell negre tallat en forma de raspall i els ulls de color gris clar, expert en jiu jitsu i en l'ús de tota mena d'armament.

Havia participat en la Segona Guerra Mundial formant part de les forces aèries britàniques –era comandant de la R.A.F.– i conservava d'aquella època l'amistat del seu mecànic, Bill Ballantine, company de moltes de les seves aventures. El final de la guerra li havia permès acabar la carrera d'enginyer, però com era de temperament inquiet i no s'hi avenia amb una vida sedentària, no es plantejava passar-se la vida treballant assegut darrere d'un escriptori.

En poques paraules: era un aventurer. De vegades, les seves activitats com a periodista li donaven l'ocasió de buscar aventures, però, en altres ocasions, les aventures li arribaven quan menys s'ho esperava. Sempre eren, això si, benvingudes.

   

A Espanya es van publicar les deu primeres novel·les de Bob Morane a la col·lecció "Alcotán" d'Edicions G.P. durant els anys 1957 i 1958. Naturalment, no es van publicar en el mateix ordre que la versió original a Bèlgica, però el ball de títols no va ser gaire important.

De totes maneres, no va quedar gaire bé que, a la primera novel·la que es va publicar –La galera hundida– aparegués un personatge que Bob Morane "havia" conegut a Nova Guinea i que aquest encontre tingués lloc realment a la segona novel·la publicada –El valle infernal– que era en realitat la primera de la sèrie original.

   

La col·lecció "Marabú Juvenil", de l'editorial Bruguera, va publicar deu títols més entre 1963 i 1965. Es van publicar, sense massa ordre, les novel·les que anaven de l'onze a la vint-i-tres, perdent-se pel camí: Le secret des Mayas, Le masque de jade i Les Chasseurs de dinosaures. Vés a saber perquè.

Aquesta col·lecció venia a ser la versió espanyola de la col·lecció "Marabout Junior", publicada per Editions Gerard & Co. de Verviers (Bèlgica), però sembla que per l'únic que els hi va servir el parentiu, va ser per fer servir les mateixes il·lustracions a la coberta. En canvi, les il·lustracions de les pàgines interiors de la versió original també es van perdre pel camí.

Una cosa que ens perdíem els lectors no francòfons de Bob Morane, era la possibilitat de pertànyer al Club International des Chercheurs Marabout. Aquest club tenia seus a quatre països: França, Bèlgica, Suïssa i el Canadà. Hi havia una explicació sobre el club a cada exemplar:

"El Club Internacional dels Investigadors Marabú té per objectiu el d'aplegar sota el signe de l'amistat internacional, els lectors de tots els països que, per la seva vinculació a la col·lecció Marabú Junior, donin prova del seu saber i la seva competència. Ser membre del C.I.I.M. és ser reconegut com algú que forma part de l'elit dels joves d'avui".

Per formar part d'aquest club i per, un cop dintre, poder guanyar galons, s'havia de respondre correctament uns qüestionaris que, juntament amb un cupó numerat, hi havia a cada exemplar de la col·lecció "Marabout Junior".

Una altra de les frustracions de la meva adolescència –i no la menor– és la de no haver pogut formar part d'aquesta elit :-D

Enviar comentari