Camisa Negra
La meva infancia recuperada (VI)
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
19-12-08
 

   

Si a l'article dedicat a Bob Morane em preguntava la raó per la qual vaig començar a llegir aquelles novel·letes, en el cas de Camisa Negra, a la interrogació s'uneix la perplexitat, ja que em sembla un personatge totalment desconegut per al públic. No conec a ningú que n'hagi sentit parlar, i les úniques referències que he pogut trobar a Internet són d'anuncis de venda dels pocs exemplars que actualment hi ha en circulació. Però, pel motiu que sigui, les aventures d'aquest lladre emmascarat es van convertir en una de les lectures de la meva adolescència.

Camisa Negra (Blackshirt), el protagonista, és un lladre per vocació. El seu nom "artístic" es deu al fet que sempre va emmascarat i vestit de negre per a confondre's en la foscor. El nom real del personatge és Richard Verrell i es tracta d'un conegut escriptor de novel·les de misteri que, endut per un insadollable afany d'aventures, es converteix en lladre de joies i pedres precioses. No el mou l'interès econòmic –és un home ric gràcies al seu ofici d'escriptor– sinó el de posseir joies excepcionals i el repte que el seu robatori representa per a ell. Una característica digna d'esment d'aquests robatoris és que sempre es duen a terme sense armes ni violència. Els danys es limiten, com a màxim, a algun vidre trencat.

Als seus enemics naturals –els agents de Scotland Yard– s'afegien de vegades altres lladres no tan escrupolosos, una encantadora lladra coneixedora de la seva identitat, agents d'alguna potència estrangera, etc. També comptava amb aliats com el seu lleial majordom o una misteriosa organització, dirigida per un comte francès, contra qui lluita primer, per a convertir-se en aliat després.

Aquest és un exemple més de com una obra literària, que en unes latituds pot tenir un gran èxit, en altres, pot passar totalment desapercebuda. Bruce Graeme, pseudònim de l'escriptor anglès Graham Montague Jeffries (1900-1982), va escriure –entre moltes altres– deu novel·les d'aquest personatge entre 1925 i 1940, i tres més de la sèrie Lord Blackshirt (Anthony, el fill de Richard Verrell) entre 1941 i 1943. El seu fill, Roderic Jeffries (1926), va continuar la seva obra i va escriure vint novel·les més de Camisa Negra, entre 1952 i 1969, amb el pseudònim Roderic Graeme.

A Espanya, la primera novel·la de Camisa Negra es va publicar l'any 1959 a la col·lecció "G.P. Policiaca" d'Edicions G.P. (imatge de l'esquerra). Suposo que devia tenir un cert èxit, perquè, durant 1963 i 1964, es van publicar, per la mateixa editorial, deu novel·les més en una col·lecció pròpia. Aquestes novel·les es van publicar sense cap ordre i, a més, barrejant les del pare amb les del fill. Així, un personatge que en una novel·la coneixia la identitat oculta del protagonista, en la següent la ignorava i personatges ben coneguts dels lectors, es presentaven per primera vegada a mitja col·lecció. Finalment, per completar el desgavell, l'any 1965 es va publicar a "G.P. Policiaca" la segona novel·la de la sèrie.

Evidentment, aquesta no és una obra de qualitat, no és més que la història d'un altre personatge emmascarat dels que tant abunden a la literatura popular però que, per a mi, té el mèrit de formar part –una part realment modesta– de les meves vivències literàries.

Enviar comentari

 

Roger FM
rfm@rogerfm.net

30-10-15
 

Avui, gairebé set anys després d'escriure aquest article, he trobat a Internet una pàgina on s'escriu sobre aquest personatge.

Si algú està interessat en ell, aquí té l'enllaç.