Jeroglífics i llumins (i III)
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
28-01-09
 

Per tancar aquesta minisèrie d'articles sobre jeroglífics i llumins, dedicaré unes línies a Fosforera Española.

L'any 1922, Ildefonso Fierro (1882-1961) va fundar la Compañía Arrendataria de Fósforos, empresa que havia de ser la llavor de Fosforera Española. A finals d'octubre de 1956, va adquirir -per seixanta milions de pessetes- les fàbriques de llumins propietat de l'estat i, amb elles, el monopoli de la fabricació de llumins a l'estat espanyol. Crida una mica l'atenció que l'estat cedís un monopoli a una empresa privada, i encara més el fet que l'anunci de la venda -a la entidad denominada "Fosforera Española, Sociedad Anónima"- es va fer el 29 d'octubre, mentre que l'esmentada entitat no es va constituir fins el 8 de novembre.

Aquell va ser un gran negoci (els monopolis acostumen a ser-ho) i aviat els fills del patriarca, Arturo, Alfonso i Ignacio, van començar, per una banda, a comprar altres empreses i, per una altra, a ampliar el negoci a Sud-amèrica .

Amb el temps, els llumins van anar caient en desús i Fosforera va començar a anar de baixa. El mateix va passar amb els altres negocis del grup d'empreses dels Fierro que, coincidint amb la transició, va començar a tenir greus problemes econòmics.

Fosforera Española S.A. va canviar el seu nom pel de Grupo Fosforera el 17 d'agost de 1989 i, després d'una suspensió de pagaments i de la compra del 100% de la societat per l'empresari Francisco Carrasco, va convertir-se en el Grupo Inmocaral S.A. el 12 de desembre de 2001.

La historia, sainet o vodevil que segueix -en la que apareixen, entre d'altres, algun financer/malabarista que va perdre bous i esquelles, Alicia Koplowitz i La Caixa- és massa llarga i complicada, més pròpia d'una pàgina dedicada a l'economia, que d'aquesta breu introducció al darrer grup de jeroglífics.

Clicar per veure la solució     Clicar per veure la solució

Clicar per veure la solució     Clicar per veure la solució

Clicar per veure la solució     Clicar per veure la solució

Enviar comentari