Una restauració vigilada
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
17-02-09
 

Remenant butlletins de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris he trobat un article de Neus González en el que tracta de la restauració del que quedava de l'edifici del Mental de Nou Barris.

Aquest article posa de manifest la necessitat d'un cert control  —o vigilància—  ciutadà sobre aquesta mena d'actuacions, les quals, per ignorància o desconeixement, poden donar lloc a "danys col·laterals" com els que s'estaven produint en aquella obra.

Hi ha, a tot el voltant de l'edifici, uns respiradors construïts amb la finalitat de ventilar les golfes. La restauració, com es pot veure a la imatge superior i al detall de sota d'aquest paràgraf, es va fer de la manera més senzilla i econòmica, sense mirar-se gaire el que hi havia abans.

L'article fa referència a un altre article de l'esmentat butlletí, signat per Manuel Villén, en el que informava que els anteriors respiradors representaven l'escut de l'Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau i, al mateix temps, denunciava la seva destrucció.

L'aparició d'aquell altre article va provocar la denuncia d'un ciutadà de Nou Barris, soci de l'Arxiu Històric, davant l'empresa ProNoBa (ProNouBarris, és una empresa creada l'any 1997 amb la finalitat de regenerar, transformar i vetllar pel bon estat de l'espai públic de Nou Barris).

El resultat que es pot apreciar després del temps transcorregut des de la reforma, és que s'ha mantingut el que s'havia fet malament i s'ha restaurat amb més cura el que faltava per fer.

Acaba l'article de la Neus amb una frase que penso que val la pena reproduir:

"Gràcies a tothom que vetlla per la conservació del patrimoni cultural."

 

Fonts:

"L'Arxiu", Butlletí de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris
—Article de Neus González (número 36-37-38)
—Article de Manuel Villén (número 19-20-21)

Enviar comentari