Les novel·les "de duro" (I)
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
27-03-09
 

Aquesta minisèrie d'articles dedicada a les novel·les "de duro" d'anticipació (aquest nom és degut a què les primeres novel·les d'aquest tipus costaven cinc pessetes) havia d'estar integrada dins la sèrie "La meva infancia recuperada" però, finalment, he considerat que tenia prou entitat com per a formar part d'un capítol independent, dintre de l'apartat corresponent a les meves primeres lectures.

He fet servir el terme "anticipació" per referir-me a aquestes novel·les perquè, tot i que la definició de "ciència ficció" sempre ha estat molt discutida, està clar que aquesta mena de literatura no es pot incloure dintre d'aquest gènere.

Hi havia dues possibilitats per adquirir aquestes novel·les. La primera, més senzilla però també més cara, era la d'anar al quiosc i comprar-les (cosa que jo mai vaig fer). La segona, més econòmica, era la de canviar una novel·la per una altra, afegint una quantitat en concepte de lloguer que, pel que jo recordo, en aquell temps era d'una pesseta. Els principals llocs d'intercanvi eren, en el meu cas, la Llibreria Torradas (a la cantonada dels carrers Borrell i Manso) i el mercat dominical de llibres de Sant Antoni.

Va ser el meu oncle qui em va introduir en el meravellós mon de la ciència ficció, per la porta de servei que representaven aquestes novel·les, que eren pràcticament les úniques edicions que hi havia al mercat quan jo vaig començar a interessar-me per aquesta mena de lectura.1

   

La primera col·lecció de la que tinc notícia va ser Luchadores del espacio de l'Editorial Valenciana que va publicar 234 novel·letes des de l'any 1953 fins a 1963. Aquesta, i la col·lecció Espacio de Ediciones Toray es van repartir la pràctica totalitat del mercat durant uns quants anys, fins que, l'any 1970, l'editorial Bruguera va reclamar la seva part del pastís amb la col·lecció La Conquista del espacio.

Luchadores del espacio tenia unes característiques pròpies que la diferenciaven d'altres col·leccions. Una d'aquestes característiques era la seva dosi de fantasia (la imatge de l'esquerra n'és una mostra), clarament superior a la de les seves competidores. Una altra "marca de la casa" va ser la gran quantitat de sèries, generalment d'entre dues i quatre novel·les, que es van publicar, sobre tot durant els primers anys de la seva existència (la imatge de la dreta mostra la segona entrega de la denominada "Trilogía de Finan").

Una d'aquestes sèries, que va assolir unes proporcions realment excepcionals, va ser la coneguda com "Saga de los Aznar" de George H. White, pseudònim de l'escriptor valencià Pascual Enguídanos Usach (1923-2006).

Aquesta Saga que, com veurem, havia de sobreviure en el temps i en la memòria a la col·lecció de la que formava part, explica les aventures dels Aznar (quin poc encert va tenir l'autor en triar el cognom dels seus protagonistes...), una família de militars que, començant amb Miguel Ángel Aznar de Soto  —un pilot que havia participat a la Segona Guerra Mundial—  arriba fins a un futur incalculablement llunyà.

   

En la seva primera edició (imatge de l'esquerra) va constar de trenta-tres novel·les que es van publicar intercalades entre d'altres novel·les de diversos autors des de 1953 fins a 1958. L'any 1974, convertida ja en objecte de culte, va començar a publicar-se una reedició de la Saga (imatge de la dreta) que posteriorment s'ampliaria amb vint-i-quatre novel·les inèdites.2 Entre 1999 i 2006 es va publicar una nova recopilació en la que s'afegien altres novel·les del mateix autor, amb un total de vint-i-sis volums d'un format  —i un preu—  que s'apartava completament del de les edicions anteriors.

A Internet es pot trobar un bon nombre de llocs amb informació de la Saga. Jo destacaria Sitio de Ciencia-Ficcion - La Saga de los Aznar i també La Saga de los Aznar.

Tornant a Luchadores del Espacio, i per acabar, voldria recomanar el llibre Luchadores del espacio. Una colección mítica de la C.F. española de José Carlos Canalda Cámara (Río Henares Producciones Gráficas S.L.), la portada del qual encapçala aquest article. Es tracta d'un estudi exhaustiu sobre les novel·les i els autors que van formar part d'aquesta col·lecció i, per extensió, de les condicions en què treballaven els autors de literatura pulp en l'època de la postguerra.

 

1 He d'agrair al meu oncle Ramon  —recentment traspassat—  que em transmetés el seu entusiasme per la lectura i que, per aquesta i moltes altres raons, es convertís en un dels personatges importants de la meva vida. Per aquest motiu, vull dedicar a la seva memòria aquests articles sobre aquelles novel·les que ell tant va apreciar.

2 Una mostra de l'interès que desperta la Saga entre els seus seguidors és el fet que, en aquests moments, hi hagi a la venda a eBay una col·lecció completa d'aquesta reedició a un preu de nou-cents euros. També crec recordar que, fa uns mesos, es va posar a la venda  —sense èxit—  una primera edició completa per uns mil quatre-cents euros.

Enviar comentari