Les novel·les "de duro" (II)
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
05-04-09
 

La protagonista d'aquest segon article no és una única col·lecció de novel·les sinó una editorial: Ediciones Toray.

Toray va publicar la que jo considero com la reina de les col·leccions, Espacio - El Mundo Futuro amb 547 títols publicats entre 1954 i 1972. Aquest nombre que pot semblar molt gran, es queda petit en comparació amb els 746 que va publicar l'Editorial Bruguera a la col·lecció La Conquista del Espacio. Des del meu punt de vista, aquesta altra col·lecció és menys important, perquè va començar a publicar-se l'any 1970, una època en la que jo ja no tenia gaire interès en les novel·les "de duro" o, com algú les va batejar amb la intenció de dignificar el producte, "bolsilibros".

   

Les portades i contraportades de Espacio van anar evolucionant amb el temps. A l'esquerra es pot veure una de les primeres portades que, durant uns anys, es complementaven amb una contraportada en la que apareixia una escena de pel·lícula, en aquest cas, com es pot apreciar a la dreta, de El planeta prohibido.

   

El primer canvi de format va ser la reducció de la mida del logotip. Poc després, la franja negra a on hi anava el títol va fer-se més petita per finalment desaparèixer (imatge de l'esquerra). L'any 1967 es va modificar novament el disseny (imatge de la dreta). Encara va haver una altra modificació de la que no puc oferir cap imatge, perquè els exemplars d'aquella època són difícils de trobar  —fins i tot he llegit que a partir del número cinc-cents aproximadament, ja no es van distribuir a Espanya.

Aquesta col·lecció, pel que jo recordo, no destacava precisament per la fantasia desbordant dels seus arguments. Jo diria que molts d'aquests es podien aplicar a altres tipus de narrativa: negra, bèl·lica o, fins i tot, de l'oest. Es tractava d'un tipus de literatura d'entreteniment, sense cap altra pretensió que la de fer passar l'estona als seus lectors. Tot i això, en aquell temps era la meva preferida. En canvi, a dia d'avui, la perspectiva que dona el temps em fa considerar força més interessants les novel·les de Luchadores del Espacio, malgrat les seves limitacions, comunes a totes les novel·les "de duro".

Un estrany híbrid entre el gènere d'anticipació i el policíac va ser S.I.P. (Spatial International Police), amb un format gairebé igual al de Espacio, que va publicar 81 títols entre 1960 i 1962. Es dóna la curiosa circumstància que la totalitat de la sèrie va ser escrita per només dos autors, "camuflats" darrera diversos pseudònims.

   

Entre 1963, any en què va desaparèixer Luchadores del Espacio, i 1970, en què va aparèixer La Conquista del Espacio de Bruguera, es podria dir que Ediciones Toray només es va fer la competència a ella mateixa.

La col·lecció Espacio Extra (imatge de l'esquerra) de la que es van publicar 27 novel·les entre 1962 i 1964 i la col·lecció Ciencia ficción (imatge de la dreta) amb 22 novel·les publicades entre 1966 i 1967 són un exemple d'aquesta "competència". Les úniques diferències entre aquestes novel·les i les de Espacio eren el seu preu i la seva extensió lleugerament superior, mentre que els autors d'unes i altres eren els mateixos i els arguments similars.

   

L'any 1967 Toray va donar a llum una germana bessona de Espacio, ja que el seu format, preu i autors eren els mateixos. Va rebre el nom de Ciencia Ficción (imatge de l'esquerra) i, en comptes de substituir la col·lecció del mateix títol que tot just havia deixat de publicar-se, va ser una manera de convertir una publicació quinzenal en setmanal. Sens dubte hagués estat més fàcil duplicar la periodicitat de Espacio, publicant un número cada setmana, que crear una nova col·lecció però, probablement per raons de màrqueting, es va optar per aquesta altra opció. D'aquesta col·lecció es van publicar 129 títols entre 1967 i 1972.

Per acabar, cal esmentar una col·lecció que, tot i apartar-se del tipus de publicació que hem vist fins ara  —ja que estava formada principalment per traduccions d'obres d'autors estrangers—  la seva relació de parentiu és prou gran com per no deixar-la de banda. Es tracta de Best-Sellers del Espacio (imatge de la dreta) que va comptar amb 25 volums publicats entre 1962 i 1963.

Enviar comentari