Un aqüeducte al Parc
Pàgina d'inici
 
Roger FM
25-08-08
 

A la segona meitat del segle XIX, coincidint amb el desenvolupament de l'Eixample, la demanda d'aigua de la ciutat de Barcelona va augmentar de forma considerable. Davant d'aquesta situació es va fer necessari recórrer a punts de captació d'aigua cada cop més allunyats de la ciutat. Això va fer que, entre d'altres, s'engegués el projecte de construcció de les conduccions per dur l'aigua de la conca de Dosrius a Barcelona.

Els drets d'explotació d'aquesta conca els tenia l'empresa "Palau, Garcia i Companyia", fundada l'any 1857 que va ser absorbida l'any 1867 per l'empresa "Compagnie des Eaux de Barcelone", fundada a Lieja aquell mateix any. Aquesta empresa va ser comprada l'any 1891 per capital francès canviant el seu nom pel de "Société Générale des Eaux de Barcelone". Finalment va passar a ser propietat d'inversors catalans l'any 1919 amb el nom de "Sociedad General de Aguas de Barcelona".

La conducció, que va entrar en servei l’any 1869, tenia una llargada de gairebé cinquanta-dos kilòmetres des del seu punt d'origen fins a Gràcia, des d'on es distribuïa a la pròpia Vila, a Sant Gervasi i a Barcelona (Eixample i Ciutat Vella).

Posteriorment es va construir un dipòsit al Guinardó, però això podria ser una altra història...

Una de les restes visibles d'aquesta conducció que encara es conserven a la ciutat de Barcelona és l'aqüeducte que apareix a la fotografia i que està situat al Parc Central de Nou Barris, just al seu límit occidental.

Actualment, la zona en la que està situat l'aqüeducte és escenari a l'estiu de concerts i altres actes lúdics. I és que, degut a la restauració de l'aqüeducte i a la remodelació del seu entorn, aquest indret és allò que se'n diu "un marco incomparable".

Enviar comentari