L'aqüeducte (nord) de Ciutat Meridiana
Pàgina d'inici
 
Roger FM
18-07-10
 

Aquest altre tram de l'aqüeducte de Ciutat Meridiana està situat a uns 200 metres aigua amunt del tram sud i travessa el torrent de Bosc Llarg, el qual, segons es pot veure a les fotografies, fetes l'agost del 2009, sembla tenir els dies comptats.

A la zona en què a les hores s'estaven fent obres, a dia d'avui hi ha un bonic camp de futbol.

La manera més fàcil d'arribar-hi és mitjançant unes escales mecàniques que arrenquen del tram sud i fan menys feixuc el desnivell. També està molt a prop de la boca de metro de Ciutat Meridiana (Línia 11).

Quant a la seva utilització, encara que hi ha versions contradictòries, segons les fonts aparentment més ben documentades, pertany a una conducció d'uns 18 kilòmetres que portava aigua del Vallès a Barcelona, construïda entre 1873 i 1881 i de la que formaria part, a més de l'altre tram de Ciutat Meridiana, l'aqüeducte de Torre Baró.

Segons aquestes informacions, l'aigua vindria del riu Sec –a Barberà del Vallès–, del riu Ripoll, i de la riera de Caldes.

També he llegit que quan, l'any 1987, es va començar a utilitzar l'aigua del Ter per al subministrament de Barcelona, es va fer servir aquest aqüeducte fins a l'any següent, en què va quedar fora de servei.

Parlarem doncs, molt breument, de la "Empresa de Aguas del Bajo Vallés". La història d'aquesta empresa va començar el dia 8 de juny de 1861 i va acabar el 14 de setembre de 1881 amb la seva venda a la "Compagnie des Eaux de Barcelone" la qual, com es pot veure a l'article "Un aqüeducte al parc", és la que explotava l'aigua de Dosrius. En aquests vint anys va haver una sèrie de plets i de moviments d'empreses, tan llarga i complicada, que estaria fora de lloc exposar-la aquí.

Només crec necessari dir que l'objectiu inicial era portar aigua de la riera de Caldes i del riu Ripoll a Barcelona i que els principals personatges d'aquest culebrot eren els germans Girona (Manuel, Ignasi, Jaume i Casimir), Andreu Marí, Josep Rosich, Pere Puigdollers i Miquel Sauqué. Amb aquestes dades, crec que si algú té interès en conèixer la història sencera podrà trobar més informació amb facilitat.

Enviar comentari