Joguines antigues - Els cotxes miniatura
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
30-11-08
 

En l'època compresa entre finals dels anys cinquanta i mitjan seixanta, hi havia una joguina que tenia molt d'èxit entre els nens. Es tractava d'unes reproduccions, fetes de plàstic, de cotxes a escala H0 (1:87).

   

Hi havia dues marques que es repartien el mercat: l'empresa Anguplas, amb els seus Mini Cars, i EKO. Els Mini Cars eren, com el seu nom sembla indicar, més cars (crec recordar que valien quinze pessetes, mentre que els EKO en costaven cinc), tenien uns acabats més acurats (per exemple, els pneumàtics eren de goma) i pesaven més, perquè duien una peça de plom. Una diferència purament anecdòtica entre ambdues marques era que els models d'Anguplas eren fets a escala 1:86.

Jo, com que era un nen pobre, m'havia de conformar amb els cotxets EKO, tot i que em semblaven més barroers que els Mini Cars que tenien alguns companys d'escola més afortunats que jo. És ben cert que els records idealitzen les coses per què, a la vista d'alguns Mini Cars que he vist recentment, la diferència potser no era tan gran com jo recordava.

   

A les fotografies es poden veure quatre models de l'empresa EKO. Han estat adquirits en una època posterior, ja que els meus van desaparèixer en el forat negre que ja he esmentat en algun altre article.

L'empresa EKO es va crear a l'any 1956 i encara a dia d'avui ven els seus cotxes i tancs mitjançant el seu web. Hi ha qui diu que els motlles són els mateixos d'aquells anys i que, degut a això, les miniatures que venen són de molt baixa qualitat. En canvi, Anguplas va tancar l'any 1962 i va acabar venent els seus motlles a EKO.

Una altra cosa que he llegit, i no sé si és certa, és que els Mini Cars estaven fets amb una barreja de plàstics que, amb el pas dels anys, s'ha anat deformant. És el que els hi passa a algunes persones, que amb els anys es deterioren més que d'altres. I és que la bellesa és efímera...

Enviar comentari