Joguines antigues - "El Mago Electrónico"
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
24-12-08
 

Fa molts anys, quan jo era un nen, algú, no recordo qui, em va regalar El Mago Electrónico. En aquell moment em va semblar una cosa extraordinària. Veure com girava tot sol, assenyalant la resposta correcta a cada pregunta, em deixava bocabadat. Després, vaig esbrinar quina era la força misteriosa que el movia i, en descobrir-la, va perdre part del seu encant, però, encara avui, penso que aquesta joguina és un exemple del que pot fer l'enginy humà sense l'ajut de cap mena de tecnologia sofisticada.

Intentaré descriure el seu funcionament per a qui no el conegui:

Pregunta: En el centre del cercle de preguntes hi havia una cavitat circular on s'encaixava la base del robot. La posició d'aquesta base sempre era la mateixa, gràcies a què tenia un angle sortint que s'introduïa en un encaix situat a la cavitat esmentada. A continuació, es girava el cos del robot -que girava independentment de la base- de manera que la vareta apuntés a la pregunta escollida. Així es formava un angle entre l'imant que hi havia a la part fixa de la base i la vareta.

Resposta: En col·locar-se el robot sobre la superfície de vidre del cercle de respostes, girava fins que quedaven encarats l'imant de la base del robot amb un altre que hi havia sota el mirall. Quan el robot quedava quiet, la seva vareta formava el mateix angle amb l'imant del mirall i quedava assenyalant la resposta correcta.

A la pregunta: "Qui va escriure 'El comte de Montecristo'?"

Respon sense dubtar: "Alexandre Dumas"

Per més que hi penso, no aconsegueixo recordar qui em va regalar aquesta joguina ni en quin any ho va fer. Sobre el qui, només puc fer conjectures; sobre el quan, hi ha un parell de dades objectives:

- Segons en Joan (a qui he d'agrair que hagi compartit els seus records del robot), els Reis li van portar el model anterior (més endavant veurem d'altres), anomenat El Robot Mágico, l'any 1958
- A un anunci dels magatzems "El Águila" de desembre del mateix any ja apareixia amb el nom canviat.

Així doncs, aquesta versió de El Mago Electrónico hauria aparegut al mercat a finals de l'any 1958.

Aquí es poden veure dos models més antics de la mateixa joguina. Com es pot apreciar, la caixa de la imatge inferior -més moderna- és pràcticament igual a la que jo tenia, nomes canvia el nom. Quin podria haver estat el motiu d'aquest canvi? Jo tinc la meva teoria:

Va arribar un temps en què la fantasia va cedir pas a la tecnologia, i això va fer necessària una actualització del nom de la joguina que va passar de dir-se El Robot Mágico a dir-se El Mago Electrónico.

De totes maneres, em pregunto en quin criteri es deurien basar els que van canviar Robot -tecnologia- Mágico -fantasia- per Mago -fantasia- Electrónico -tecnologia-. Posats a fer, podrien haver-lo anomenat El Robot Electrónico.

Ara bé, com hem vist, el robot es movia gràcies a uns imants. Així, la joguina s'hagués pogut dir El Mago Magnético sense faltar a la veritat, però està clar que l'impacte publicitari del magnetisme no podia competir amb el de l'electrònica.

Aquestes imatges mostren una versió posterior del Mago, mes electrònic que mai, amb l'aparença d'un ordinador dels anys setanta. Hi ha dos models més com a mínim, però, com en aquest cas, les diferències son únicament estètiques.

Voldria, per acabar, retre el meu modest homenatge a un desconegut -desconegut per a mi, és clar- dissenyador capaç de crear una joguina senzilla, però que als nens d'aquella època ens semblava el non plus ultra de la ciència.

Enviar comentari