Joguines antigues - Rellotges HEDI
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
04-02-09
 

Quan jo era molt menut, si la mare o l'avia havien de sortir  —el pare treballava tot el dia i no parava gaire per casa—  per tal que no m'estigués sol al pis, em deixaven a càrrec d'alguna veïna.

Una d'aquestes veïnes es deia Adelina o Avelina  —no ho recordo i ja mai no ho sabré—  i ajudava a la seva minsa economia domèstica muntant aquests rellotges tan populars entre les criatures d'aleshores.
Mig la recordo, mig l'imagino, envoltada de caixes amb els components que ella, amb la rapidesa i precisió que només la pràctica permet adquirir, convertia en rellotges completament acabats i a punt de vendre.

   

   

   

Heus aquí els components d'aquells rellotges. Em fa l'efecte que el material d'algunes peces del rellotge fotografiat, com ara el botó de la corda i un engranatge (que no es veu a les fotos, perquè està a sota de l'esfera), no és el mateix d'aquells anys, però el funcionament sí que és el mateix.

Recordo el marit de la senyora, en Jesús. Era molt amable, alt i corpulent (llavors, des de la meva alçada, tothom em semblava alt). M'imagino que treballava de soldador, perquè desprenia una olor que anys després esbrinaria que era d'acetilè. Duia sempre una boina ben calada i anava vestit de pana (suposo que a l'estiu es vestiria d'una altra manera, però el record que en tinc és aquest). Ella era molt menuda i es pentinava amb un monyo que fa que avui la recordi com una mena de Doña Urraca. Una Doña Urraca però, afectuosa i benèvola, que, quan em venien a buscar, sempre em donava un d'aquells rellotges que, degut a l'interès que sempre he tingut per saber com funcionen les coses, em duraven de Nadal a Sant Esteve.

Aquest rellotge, que no fa gaire vaig comprar a una fira de joguines a les cotxeres de Sants, m'ha portat el record d'aquell matrimoni que tractava de tirar endavant en una època en què tot era gris: la vida de la gent que no arribava a final de mes, la feina —o les feines—, la política, fins i tot els uniformes de la policia...

Enviar comentari