Joguines antigues - L'estrella de Sheriff
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
20-02-09
 

A l'antic Oest americà  —no em refereixo al real sinó al que viu a la imaginació dels nens—  hi havia un tret característic que diferenciava el bé del mal, la justícia de la injustícia, la legalitat  —sempre lligada a la justícia—  de la il·legalitat: L'estrella de sheriff.

La història real de l'Oest està plena de casos en què la moral, l'ètica i la raó del portador de l'estrella no era gaire diferent de la del que s'enfrontava a ell sense dur la credencial que representava la llei. Moltes vegades, l'estrella no estava al servei de la justícia, sinó que era el poderós qui se'n servia d'ella per aixafar al dèbil sense problemes legals.

Fa quaranta o cinquanta anys, el cine i la literatura donaven, generalment, una visió típica i tòpica del Far West, no només en qüestions relatives a la llei  —quan n'hi havia—  i a la seva aplicació, si no, per exemple, en el tractament que es donava als indis.

Per això, els nens d'aquells anys  —i segurament també els d'avui dia—  teníem molt clar que els indis eren els dolents i que els blancs eren els bons; que els que duien l'estrella de sheriff (sheriff, marshall, comissari o, fins i tot, guàrdia jurat eren el mateix per a nosaltres) eren bons i els seus enemics, dolents.

Així doncs, quin millor regal podria acompanyar a un parell de revòlvers de joguina? Evidentment l'acreditació que garantia que aquells revòlvers, empunyats pel nen de la casa, estaven al servei de la llei i l'ordre.

L'estrella que il·lustra aquest article, tenia la possibilitat de col·locar-hi una foto del seu propietari en substitució de l'original, per a què la identitat del servidor de la llei quedés demostrada de manera fefaent. Dissortadament, jo no tenia cap foto meva, i a casa no van voler ni sentir parlar de fer-me'n fer una. Els diners que hi havia no eren per gastar-los en bestieses.

Aquesta estrella és idèntica a la que un migdia de Reis vaig trobar al terra del passadís de casa (es veu que els Reis se l'havien descuidada) i procedeix, com el rellotge HEDI, de les cotxeres de Sants.

Enviar comentari