Joguines antigues - Els retallables
Pàgina d'inici
 
Ernest
15-10-09
 


Zoom

Al llegir el teu article sobre els mini cars, han vingut a la meva ment coses de la infantesa.

Lo curios es que res tenen a veure amb els cotxes, simplement es, que al veure el full eixe que esta ple de miniatures de cotxes dibuixats, ha vingut al meu cap: Els Recortables.

Eren una mena de fulls on venien peces de Castells, Torres, o qualsevol altra edificacio.
Tenien molt de colorit. Tu tenies que retallar, cuidadosament, respectant les pestanyes per a poder pegar-les.

Recorde que per pegar-los utilitzavem un pegament, que es deia UHU. Llavors, era amb un tub groc. Amb un mussol dibuixat. Tambe estava el IMEDIO, que tambe existeix, avui en dia, i que poc ha canviat el disseny, del tub.

Pero hi havia un que no l’he tornat a veure. Res tenia en comu, amb aquestos dos esmentats abans. Es deia LIGOL. El mes caracteristic, d'aquest pegament, era la pudor. Feia una pudor, dificilment explicable, pero molt desagradable.

Al contrari que els altres dos, aquest tenia un tub de plom color gris, amb una etiqueta de paper empegada, que sempre acabava caient. A mes a mes el color del pegament era un groc amarronat, que el feia especial d'alguna manera. A ningu ens agradava el LIGOL, pero com era el mes barat, ens el compravem, quan no hi havia per al UHU, o el IMEDIO, que eren força mes cars.

Vaig arribar a fer, molts d'aquells recortables, i no volia pas, que ma mare, els tires al fem. Aixi doncs, recorde que l'armari dels meus pares, estava tot ple de construccions a sobre. Com si fos, un petit poble.

Al final. Com tots el pobles abandonats, les construccions varen anar deteriorant-se, i se varen tindre que tirar, plenes de pols, com si d'un poble abandonat de debo es tractara.

Be... Hem recordat una mica. Aixo es diu, mnemotecnia, que per a recordar, tambe es dificil.


 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
15-10-09
 


Zoom

Jo havia pensat escriure un article sobre els retallables i publicar-lo quan hagués adquirit algun exemplar de l'època de la meva infantesa, cosa que, fins el moment, no he aconseguit. (Probablement, l'efímer d'aquesta joguina fa difícil trobar-ne d'un tipus o d'una època concreta)

Però, inesperadament, em trobo la feina feta, ja que en aquest comentari s'expressa millor del que jo hagués pogut fer, el que era aquesta joguina, perquè jo no era tan aficionat als retallables com –pel que ens diu– ho era l'Ernest.

Els retallables que il·lustren aquest tema provenen d'un llibret publicat per Ediciones Vértice pels voltants de l'any 1971.

La pega barata que jo recordo com a alternativa al "Imedio" i al "UHU" era la "Cola Ticón" a la que es podrien aplicar les mateixes paraules que al "Ligol".

He buscat a la Xarxa, però no he trobat cap referència del "Ligol" ni de la "Cola Ticón" però, sens dubte, aquests pegaments oblidats, segueixen vius a la memòria de l'Ernest, a la meva i a la de tants altres que, com nosaltres, es deurien empastifar les mans amb aquelles pegues barates.


 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
30-10-09
 


Zoom

Avui fa justament quinze dies, em lamentava per no haver trobat cap retallable de la meva època d'infantesa. Aquest matí, m'ha arribat aquest full que vaig comprar mitjançant Internet.

És molt menut (17,5x12,5 cm) i va ser publicat l'any 1959 (aquesta és al menys la data del dipòsit legal) per Ediciones "La Tijera", dins de la sèrie "Liliput".

Si es clica sobre la icona en forma de lupa o sobre la pròpia imatge, s'obrirà en una nova finestra una reproducció a la mida real del full.

Enviar comentari