"Lapisabio"
Pàgina d'inici
 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
28-01-15
 

Fa molts i molts anys, corria per casa un sobre de plantilles "Lapisabio", amb les que aconseguia fer uns dibuixos més o menys reeixits, malgrat les meves mans infantils i maldestres. A hores d'ara, les meves mans ja no són infantils, però la poca traça m'ha acompanyat al llarg dels anys, fent-me pensar, de vegades, que la naturalesa m'havia dotat de dues mans esquerres.

He començat l'article dient que "corria per casa" perquè desconec la procedència d'aquell "Lapisabio". No recordo que els pares me'l compressin i suposava que devia pertànyer a algun dels meus oncles però ara, en buscar l'època en què es va posar a la venda aquella joguina, he vist que la poca informació que hi ha sobre aquesta qüestió es refereix a la dècada de 1950, un fet que em fa pensar que, encara que no ho recordi, el "Lapisabio" me'l devien haver comprat a mi.

 

En qualsevol cas, independentment que fos dels anys quaranta o cinquanta, el cert és que el contrast amb les joguines actuals és enorme. Una idea senzilla i gens sofisticada a més d'uns materials barats i una manufactura gairebé casolana, donaven com a resultat una joguina prou entretinguda amb la que els infants passaven bones estones, almenys fins que es trencava la cartolina, cosa que no devia trigar massa a succeir.

"LAPISABIO"

C. B. NUALART
(PATENTADO)

Con esta colección de dibujos perforados, un lápiz cualquiera, puesto en la inexperta mano de un niño, se vuelve sabio. Por esto se llama LAPISABIO. Es muy fácil seguir con la punta algo afilada el perfil de la perforación. Primero se sigue el patrón que lleva el número 1, y después se coloca encima, de forma qué coincida, el patrón número 2, y así sucesivamente. Si el dibujo perfilado en negro se quiere completar con lápices de color, se vuelve a colocar el patrón sobre el dibujo ya perfilado, y el espacio comprendido dentro del perfil en negro se llena con el lápiz de color. El perforado, en todos los casos, guía el lápiz, y así no puede haber error ni mancha.

Los dibujos ejecutados con el LAPISABIO producen un efecto excelente. El valor pedagógico de este ejercicio está en que la mano del niño se educa en los movimientos diversos que el arte del dibujo requiere.

Las colecciones del LAPISABIO serán numerosas. Continuamente se publicarán otras nuevas.

I. G. SEIX Y BARRAL HNOS, S. A. - EDITORES
PROVENZA, 219 BARCELONA


A cada sobre hi havia cinc plantilles, les quals formaven una col·lecció que duia el títol corresponent. Les que tants anys després he aconseguit arreplegar s'anomenen "Perico" (núm. 1), "Fermín" (núm. 13) i "Blanquita" (núm. 14).

Finalment, he de dir que em crida l'atenció que el llapis que apareix a la il·lustració del sobre sigui fumador de pipa. Si algú, en aquesta època tan políticament correcta, s'atrevís a mostrar una imatge com aquesta en un producte destinat als infants, el fotrien a la garjola i llençarien la clau a la claveguera.


 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
29-01-15
 

Em va cridar l'atenció el que les col·leccions de "Lapisabio" tinguessin noms de persona i, per aquesta raó, m'he entretingut tractant de descobrir els noms de cadascuna d'elles.

Només ho he aconseguit en part, ja que em falta conèixer el nom de la 2 i la 9 i, a més, no sé quantes hi hauria en total; com a mínim serien catorze, però és possible que hi hagués alguna més.

  1 – Perico
  2 –
  3 – Pepito
  4 – Juanito
  5 – Manolo
  6 – Maruja
  7 – Lolita
  8 – Luisa
  9 –
10 – Julián
11– Isabel
12 – Antonio
13 – Fermín
14 – Blanquita
  ?

No ho puc assegurar, però crec que el fet que el nom de cada col·lecció fos masculí o femení era aleatori, sense relació amb els dibuixos que en formaven part.

Com es pot veure, de les dotze que tinc identificades n'hi ha set amb nom masculí i cinc amb nom femení, però sense saber el nom de les dues que no he pogut localitzar i el nombre total de col·leccions, no es pot concloure res pel que fa a aquesta qüestió.


 
Roger FM
rfm@rogerfm.net
17-02-15
 

Avui mateix he rebut un joc de plantilles que, pel disseny de la portada, sembla pertànyer a una edició posterior, encara que, com no hi ha cap data, no ho puc assegurar.

 

Enviar comentari